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G1. Interpretation 

G1.1 In these Standing Orders: 
 
“the 1989 Act” means the Local Government and Housing Act 

1989 
   
“the 1993 Regulations” means the Local Authorities (Standing Orders) 

Regulations 1993 
   
“the 2000 Act” means the Local Government Act 2000 
   
“the 2001 Regulations” means the Local Authorities (Standing Orders) 

(England) Regulations 2001 
   
“ the Council” means Torbay Council 

   
“Chief Finance Officer” 
and “Monitoring Officer” 

have the 
same 
meanings as 

in Regulation 2 of the 2001 Regulations 

   
“Head of the Paid 
Service” 

means the person designated as the head of the 
Council’s paid service under Section 4(1) of 
the 1989 Act 

   
“chief officer” has the same 

meaning as 
in Regulation 1 of the 1993 Regulations 
and includes the Head of the Paid Service 

   
“designated independent 
person” 

has the same 
meaning as 

in Regulation 7 of the 2001 Regulations 

   
“disciplinary action” means any action occasioned by alleged 

misconduct which, if proved, would, 
according to the usual practice of the 
Council, be recorded on the member of 
staff's personal file, and includes any 
proposal for dismissal of a member of staff 
for any reason other than redundancy, 
permanent ill-health or infirmity of mind or 
body, but does not include failure to renew 
a contract of employment for a fixed term 
unless the Council has undertaken to 
renew such a contract 

   
“ExecutiveCabinet” has the same 

meaning as 
“executive” in Part II of the 2000 Act 

   
“Mayor” has the same 

meaning as 
“elected mayor” in Part II of the 2000 Act 

   
“member” includes any co-opted member of any committee or 

sub-committee 
   
“officer” means a person appointed to or holding a paid 

office or employment under the Council 
   
“group assistant” means an assistant for a political group appointed 

under Section 9 of the 1989 Act 
   
“proper officer” means an officer appointed by the Council for the 

purposes of the provisions of these 
Standing Orders 
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“statutory chief officer”, 
“non-statutory chief 
officer” and “deputy chief 
officer” 

have the 
same 
meanings as 

in Section 2 of the 1989 Act 

 

G2. Recruitment of Head of Paid Service and Chief Officers 

G2.1 Where the Council proposes to appoint a chief officer and it is not proposed that the 
appointment be made exclusively from among their existing officers, the Head of the 
Paid Service will: 

(a) draw up a job description and person specification setting out: 

(i) the duties of the officer concerned; and  

(ii) any qualifications or qualities to be sought in the person to be 
appointed; 

(b) make arrangements for the post to be advertised in such a way as is likely to 
bring it to the attention of persons who are qualified to apply for it; and 

(c) make arrangements for a copy of the job description and person specification 
mentioned in paragraph (a) above to be sent to any persons on request. 

G2.2 Where a post has been advertised in accordance with Standing Order G2.1, either: 

(a) all qualified applicants shall be interviewed; or 

(b) a short list of such qualified applicants shall be selected and those included 
on the short list shall be interviewed 

but where no qualified person has applied the Council shall make further 
arrangements for advertisement in accordance with Standing Order G2.1. 

G2.3 Every appointment of a chief officer shall be made by the Council (or a committee or 
a sub-committee if delegated by Council) except that the appointment (or renewal of 
contract) of non-statutory chief officers may (if delegated to him/her) be made by the 
Head of the Paid Service after consultation with the Chairman of the Council. 

G3. Appointments, Disciplinary Actions and Dismissals that must be Discharged 
by the Head of Paid Service or Other Officers 

G3.1 Subject to Standing Orders G3.2 and G4.4, the function of appointment and 
dismissal of (and taking disciplinary action against) any officer must be discharged, 
on behalf of the Council, by the Head of the Paid Service (or by an officer nominated 
by him/her). 

G3.2 Standing Order G3.1 shall not apply to the appointment or dismissal of, or 
disciplinary action against: 

 
(a) the Head of the Paid Service; 
(b) a statutory chief officer; 
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(c) a non-statutory chief officer 
(d) a deputy chief officer 
(e) assistants for political groups 
(f) the elected Mayor’s assistant 

 
(NOTE:  The Council has delegated certain non-mandatory powers in relation to 
appointments, disciplinary action and dismissals to the Employment Committee and/or the 
Chief Executive and/or other officer in accordance with Part 3 of the Constitution.) 
 
G4. Appointments Delegated to Committees and Sub-Committees 

G4.1 (1) Where a committee, sub-committee or an officer is discharging, on behalf of 
the Council, the function of the appointment or dismissal of the Head of the 
Paid Service, the Council must approve that appointment before an offer of 
appointment is made to him/her or, as the case may be, must approve that 
dismissal before notice of dismissal is given to him/her. 

(2) Where a committee or a sub-committee of the Council is discharging, on 
behalf of the Council, the function of the appointment or dismissal of any 
officer referred to in sub-paragraph (a), (b), (c) or (d) of Standing Order G3.2, 
at least one member of the Cabinet must be a member of that committee or 
sub-committee. 

G4.2 (1) In this Standing Order, “appointor” means, in relation to the appointment of a 
person as an officer of the Council, the Council or (where a committee, sub-
committee or officer is discharging the function of appointment on behalf of 
the Council) that committee, sub-committee or officer, as the case may be. 

(2) An offer of an appointment as an officer referred to in sub-paragraph (a), (b), 
(c) or (d) of Standing Order G3.2 must not be made by the appointor until: 

(a) the appointor has notified the proper officer of the name of the person 
to whom the appointor wishes to make the offer and any other 
particulars which the appointor considers are relevant to the 
appointment; 

(b) the proper officer has notified every member of the Cabinet of: 

(i) the name of the person to whom the appointor wishes to make 
the offer; 

(ii) any other particulars relevant to the appointment which the 
appointor has notified to the proper officer; and 

(iii) the period within which any objection to the making of the offer 
is to be made by the elected MayorLeader of the Council on 
behalf of the Cabinet to the proper officer; and 

(c) either: 

(i) the elected MayorLeader of the Council has, within the period 
specified in the notice under sub-paragraph (b)(iii) above, 
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notified the appointor that neither he/she nor any other member 
of the Cabinet has any objection to the making of the offer; or 

(ii) the proper officer has notified the appointor that no objection 
was received by him/her within that period from the elected 
MayorLeader of the Council; or 

(iii) the appointor is satisfied that any objection received from the 
elected MayorLeader of the Council within that period is not 
material or is not well-founded. 

G4.3 (1) In this Standing Order, "dismissor" means, in relation to the dismissal of an 
officer of the Council, the Council or (where a committee, sub-committee or 
another officer is discharging the function of dismissal on behalf of the 
Council) that committee, sub-committee or other officer, as the case may be. 

(2) Notice of the dismissal of an officer referred to in sub-paragraph (a), (b), (c) or 
(d) of Standing Order G3.2 must not be given by the dismissor until: 

(a) the dismissor has notified the proper officer of the name of the person 
who the dismissor wishes to dismiss and any other particulars which 
the dismissor considers are relevant to the dismissal; 

(b) the proper officer has notified every member of the Cabinet of: 

(i) the name of the person who the dismissor wishes to dismiss; 

(ii) any other particulars relevant to the dismissal which the 
dismissor has notified to the proper officer; and 

(iii) the period within which any objection to the dismissal is to be 
made by the elected MayorLeader of the Council on behalf of 
the Cabinet to the proper officer; and 

(c) either: 

(i) the elected MayorLeader of the Council has, within the period 
specified in the notice under sub-paragraph (b)(iii) above, 
notified the dismissor that neither he/she nor any other member 
of the Cabinet has any objection to the dismissal; 

(ii) the proper officer has notified the dismissor that no objection 
was received by him/her within that period from the elected 
MayorLeader of the Council; or 

(iii) the dismissor is satisfied that any objection received from the 
elected MayorLeader of the Council within that period is not 
material or is not well-founded. 
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G4.4 Nothing in Standing Order G3.1 shall prevent a person from serving as a member of 
any committee or sub-committee established by the Council to consider an appeal 
by: 

(a) another person against any decision relating to the appointment of that other 
person as an officer; or 

(b) an officer against any decision relating to the dismissal of, or taking 
disciplinary action against, that officer. 

(Standing Orders G2 to G4 are compulsory provisions pursuant to Part 1, Regulations 3(1) and 4(1), Schedule 
1 of the Local Authorities (Standing Orders) (England) Regulations 2001) 

G5. Disciplinary Action 
(Schedule 3 of the Local Authorities (Standing Orders) (England) Regulations 2001) 

G5.1 No disciplinary action in respect of the Head of the Paid Service, the Monitoring 
Officer or the Chief Finance Officer (except action described in paragraph G5.2 
below) may be taken by the Council, or by a committee, a sub-committee, a joint 
committee on which the Council is represented or any other person acting on behalf 
of the Council, other than in accordance with a recommendation in a report made by 
an a designated independent person panel under Regulation 7 of the Standing 
Orders Regulations 2001 (investigation of alleged misconduct). Regulation 6 of the 
Local Authorities (Standing Orders) (England) (Amendment) Regulations 2015. 

G5.2 The action mentioned in Standing Order G5.1 above is suspension of the officer for 
the purpose of investigating the alleged misconduct occasioning the action; and any 
such suspension must be on full pay and terminate no later than the expiry of two 
months beginning on the day on which the suspension takes effect. 

G6. Group Assistants 

G6.1 No appointment shall be made to a post established by the Council pursuant to 
Section 9 of the 1989 Act (assistants for political groups), referred to in this Standing 
Order as a “Group Assistant”, unless the Council has identified the appropriate 
funding for the post(s) and allocated a Group Assistant post to each of the political 
groups that qualify for one under that section. 

G6.2 No Group Assistant post shall be allocated by the Council to a political group that 
does not qualify for one under section 9 of the 1989 Act. 

G6.3 No political group shall be allocated more than one group assistant post. 

G6.4 Group assistants shall be appointed on merit but regard may be given to any 
person’s political activities or affiliation in determining whether he/she should be 
appointed.  (Local Government and Housing Act 1989, Section 9(1)) 

G6.5 Group assistants shall be appointed by and ‘report to’ the Head of Governance 
Support following interview by a panel comprising the Head of Governance Support 
(or such other officer to whom he/she may delegate this responsibility), an officer 
from Human Resources and up to three members nominated by the Group Leader of 
the group to whom the Group Assistant will be allocated. 
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G6.6 The terms and conditions of appointment of the Group Assistants shall be 
determined by the Chief Executive (in consultation with the Monitoring Officer) 
having regard to the 1989 Act. 

G6.7 The Head of Governance Support (or such other officer to whom he/she may 
delegate this responsibility) shall be responsible (in consultation with the relevant 
Group Leader) for taking any disciplinary action (including dismissal) in respect of 
any Group Assistant. 

G7. Elected Mayor’s Assistant 

G7.1 The elected Mayor shall be entitled to appoint one person (“the elected Mayor’s 
Assistant”) (as an employee of Torbay Council) to provide assistance to him/her in 
accordance with the Local Authorities (Elected Mayor and Mayor’s Assistant) 
(England) Regulation 2002 (SI975/2002). 

G7.2 The elected Mayor’s Assistant shall be appointed on merit (but the elected Mayor 
may have regard to any person’s political activities or affiliations in determining 
whether he/she should be appointed). (Local Government and Housing Act 1989, Section 9(1)) 

G7.3 The elected Mayor’s Assistant shall be appointed by the elected Mayor following 
interview by a panel comprising the elected Mayor, an officer from Human 
Resources and the Governance Support ManagerHead of Governance (or his/her 
representative). 

G7.4 The terms and conditions of appointment of the elected Mayor’s Assistant shall be 
determined by the Chief Executive (in consultation with the elected Mayor and the 
Monitoring Officer) having regard to Schedule 1 to the Local Government Act 2000 
and the Section 9 of the 1989 Act. 

G7.5 The elected Mayor’s Assistant shall be line managed by the Governance Support 
Manager (or such other officer to whom he/she may delegate this responsibility). 

G7.6 The Governance Support Manager (or such other officer to whom he/she may 
delegate this responsibility) shall be responsible (in consultation with the elected 
Mayor) for taking any disciplinary action (including dismissal) in respect of the 
elected Mayor’s Assistant. 

 


